Zware Haco kantbank maakt Mesken nóg veelzijdiger

Veelzijdigheid is dé kracht van Mesken in Smilde. “We kunnen heel veel in metaal”, zegt algemeen directeur Harry Meints. De veelzijdigheid van zijn bedrijf is nu verder uitgebreid door de komst van een zware Haco kantbank met een gewicht van 30.000 kilo en een vermogen van 400 ton. Het buigen van een trechter van 25 mm dik staal gaat nu in een handomdraai.

Lees meer

Zware Haco kantbank maakt Mesken nóg veelzijdiger

Veelzijdigheid is dé kracht van Mesken in Smilde. “We kunnen heel veel in metaal”, zegt algemeen directeur Harry Meints. De veelzijdigheid van zijn bedrijf is nu verder uitgebreid door de komst van een zware Haco kantbank met een gewicht van 30.000 kilo en een vermogen van 400 ton. Het buigen van een trechter van 25 mm dik staal gaat nu in een handomdraai.

Lees meer

Chef werkplaats Bennie Rispens (links) en algemeen directeur Harry Meints van Mesken bij de 400 tons Euromaster S kantbank van Haco. “Deze machine vormt een mooie toevoeging aan ons machinepark. Ons aanbod is verbreed waardoor we de klanten nog beter kunnen bedienen.”

Mesken levert technisch werk op maat en is een begrip in Drenthe en omstreken. Het bedrijf is opgericht in 1951 en sindsdien altijd gevestigd in Smilde. Harry Meints heeft het in 2000 overgenomen en heeft nu 45 medewerkers op de loonlijst staan. Behalve veelzijdig is Mesken volgens hem vooral dynamisch en klantgericht. “We hebben korte lijnen en kunnen snel schakelen. Dat waarderen klanten.”

Beton- en Kraantechniek

Zijn bedrijf bestaat uit twee onderdelen: Mesken Constructie en Machinebouw en Mesken Beton- en Kraantechniek. Klanten kunnen bij Beton- & Kraantechniek terecht voor een autolaadkraan, betonmixer of betonpomp. Dit onderdeel is namelijk importeur van de Duitse fabrikant MKG Maschinen- und Kranbau en van het complete aanbod van Liebherr Betontechniek. De werkplaats in Smilde is ingericht voor verkoop, service en onderhoud aan al deze producten.

Constructie en Machinebouw

Het is een prima aanvulling op Mesken Constructie en Machinebouw, dat beschikt over alle faciliteiten voor het bouwen van grote projecten. In 2020 is nog een nieuwe werkplaats gebouwd voor het monteren en samenstellen daarvan. Mesken realiseert complete projecten, zoals betoncentrales, afvalverwerkingsinstallaties en zandwinningsinstallaties, geheel in eigen beheer vanaf de ontwerpfase tot en met de uiteindelijke oplevering. Hiervoor worden onderdelen als stortbunkers, transportbanden en silo’s van 6 tot 7 meter hoog gemaakt. Vervolgens neemt het bedrijf ook de service, onderhoud en reparaties hiervan voor zijn rekening.

Daarnaast is er ook ruimte voor de kleinere klussen. “De buurman en de buurvrouw komen ook bij ons langs om een plaatje te laten snijden”, zegt Meints. “Ze zijn net zo welkom als onze grote klanten.”

Grote voorraad materiaal

Mesken verwerkt allerlei materiaalsoorten: staal, RVS, aluminium en ook veel Hardox vanwege de slijtvastheid die onder zware omstandigheden is gewenst. “We hebben veel materiaal op voorraad liggen, zodat we er onmiddellijk mee aan de slag kunnen, wat vaak nodig is”, zegt Bennie Rispens, chef werkplaats. Hetzelfde geldt voor het aparte magazijn waar lagers, hydrauliek en fittingwerk in alle soorten en maten voor het grijpen liggen. Niet alleen voor eigen gebruik, ook voor de verkoop aan derden.
Rispens is verantwoordelijk voor het functioneren van de werkplaats van Constructie en Machinebouw, die bestaat uit verschillende ruimten. Er is een verspanende werkplaats met diverse CNC frees- en draaimachines. Daarnaast is er de reeds genoemde ruimte voor het compleet opbouwen van grote projecten. En er is een plaatwerk afdeling met machines voor snijden (water en plasma/autogeen), walsen, knippen en zetten. Mesken besteedt zo veel mogelijk plaatwerk uit, maar beschikt daarnaast over een eigen machinepark voor ad-hoc werkzaamheden, zoals Meints het noemt.

Compacte uitvoering

De kantcapaciteit bestond tot voor kort uit een Haco kantbank op leeftijd met een vermogen van 200 ton. De medewerkers programmeerden aan de machine en het telkens ombouwen daarvan kostte veel tijd. Bovendien was de capaciteit beperkt, terwijl de onderdelen die moeten worden gezet steeds groter en dikker worden. “We lassen veel shredders op. Dat zijn allemaal dikke platen en die worden alleen maar zwaarder”, geeft Rispens als voorbeeld. Daarom is er onlangs een nieuwe kantbank toegevoegd. Opnieuw een machine van de Belgische fabrikant Haco. Het is een Euromaster S met 3,6 meter werkbreedte en 400 ton vermogen. Dat alles in een compacte uitvoering. Meints en Rispens hadden er rekening mee gehouden dat de machine veel groter zou zijn, gezien de prestaties die hij kan leveren.
De Euromaster S is leverbaar met tal van opties. De machine bij Meskens is uitgerust met een Fastbend 2D MT-besturing, Partmanager offline software, IRIS Plus hoekmeetsysteem en hydraulische onder- en bovenklemming. Tevens zijn nieuwe gereedschappen geleverd. Mesken had dikkere messen en matrijzen met grotere groeven nodig om het dikke materiaal te kunnen zetten.

De Euromaster S is begin september geleverd. Hij is uitgerust met een Fastbend 2D MT-besturing, Partmanager offline software, IRIS Plus hoekmeetsysteem en hydraulische onder- en bovenklemming.

Offline programmeren

In de werkplaats is een comfortabele container geplaatst met aparte computers voor het programmeren van de snijmachines en de nieuwe kantbank. Zo hoeven de operators niet op elkaar te wachten. Ze kunnen in Partmanager snel programma’s maken en deze naar de kantbank sturen. Eveneens kunnen stepfiles vanuit de tekenkamer in de machine worden geladen. De operators hoeven niet meer aan de machine te programmeren. “Je ziet de snelheid toenemen”, zegt Rispens. “De jongens moesten in het begin even wennen aan Partmanager, maar zeggen nu: het is wel makkelijk zo. Een trechter van 25 mm dik staal is geen probleem meer. Zo’n product is wel 25 tekeningen, waarvoor telkens opnieuw de achteraanslagen moeten worden ingesteld. Dat is nu helemaal weg.”

Mooie toevoeging

De Euromaster S is begin september geleverd door Besten Machines, dat Haco in Nederland vertegenwoordigt. Meints en Rispens zijn heel tevreden over de machine en de dienstverlening. Medewerkers van Mesken zijn een dag bij Haco in Ieper (B) geweest voor tekst en uitleg over Partmanager. Na de plaatsing van de machine in Smilde zijn drie medewerkers opgeleid om de machine te bedienen. “Het is een prima machine met een groot bedieningsgemak. Hij is dagelijks in gebruik en vormt een mooie toevoeging aan ons machinepark. Ons aanbod is verbreed waardoor we de klanten nog beter kunnen bedienen.”

Bronvermelding