Senfeng laser perfecte oplossing voor Hutten Machinery

Bij Hutten Machinery in Nieuw Heeten heeft Besten Machines de eerste vlakbedlaser van de Chinese fabrikant Senfeng in Nederland geïnstalleerd. Frank Hutten is er enorm mee geholpen. “Voor ons is dit een perfecte machine”, zegt hij.

Lees meer

Senfeng laser perfecte oplossing voor Hutten Machinery

Bij Hutten Machinery in Nieuw Heeten heeft Besten Machines de eerste vlakbedlaser van de Chinese fabrikant Senfeng in Nederland geïnstalleerd. Frank Hutten is er enorm mee geholpen. “Voor ons is dit een perfecte machine”, zegt hij.

Lees meer

Hutten Machinery is een klein metaalbedrijf. Frank Hutten runt het samen met zijn vrouw en zoon Ger. “Zonder mijn zoon was deze laser er niet gekomen”, zegt Hutten eerlijk. De nieuwe machine wordt namelijk geprogrammeerd en bediend door de 16-jarige vwo-scholier, die niets liever doet dan met techniek bezig zijn. Na het voltooien van de middelbare school wil hij werktuigbouwkunde gaan studeren in Enschede. “Vanuit de praktijk heb ik dan al heel veel kennis.”

Toeleveren aan carrosseriebouw

Frank Hutten is al meer dan 25 jaar ondernemer. Hij is ooit begonnen in de bouw en had ook een tijdje een worstmakerij. Nu heeft hij al weer enkele jaren een metaalbedrijf. Hutten Machinery levert vooral toe aan de carrosseriebouw. “We maken veel onderdelen voor opleggers. Met name doen we veel achterdeuren en chassisdelen opknappen en vervangen van Engelse opleggers. Sinds de Brexit is het lastig daar nieuwe onderdelen voor te krijgen. Wij kunnen die onderdelen zelf maken.”

Momenteel heeft Hutten een klus onderhanden bij een grote logistieke dienstverlener. Gebreken aan opleggers van een jaar of zes oud moeten hersteld worden en er moeten aanpassingen worden gedaan. “Samen met de opdrachtgever heb ik gekeken hoe we dat kunnen aanpakken. Een sterk punt van ons is dat we klantgericht denken. We bedenken oplossingen die een ander niet zo maar uit de mouw schudt. En we zijn bereid om onder een oplegger te lassen en slijpen. Dat wil tegenwoordig ook niet iedereen.”
Overdag is Frank Hutten vaak op locatie aan het werk. ‘s Avonds worden de onderdelen gemaakt in de bedrijfsruimte in Nieuw Heeten. Daar ging steeds meer tijd in zitten omdat het werk toenam en er steeds meer bewerkingen moeten worden gedaan aan de delen die hij maakt. Dat is veel knippen, zetten, slijpen en gaten boren en ponsen. “Ik stond voor de keuze: neem ik er een mannetje bij of niet. Het antwoord wist ik eigenlijk wel. Ik wil geen medewerker en bovendien wilde Ger heel graag wat meer gaan doen.”

Financieel haalbare laser

Een laser was lange tijd financieel onhaalbaar voor een klein bedrijf als Hutten Machinery met maar enkele snijuren per dag. Maar begin dit jaar kwam vaste machineleverancier Besten Machines met Senfeng op de proppen. Hutten heeft vrijwel al zijn machines, zoals de kantbank, schaar en boormachine van de machineleverancier uit Haarle. Besten is Senfeng gaan vertegenwoordigen om voor een scherpe prijsstelling een passende oplossing te kunnen bieden aan kleine en middelgrote metaalbewerkingsbedrijven. Met Senfeng kunnen zij de overstap naar een fiberlaser maken, waardoor ze kunnen groeien in flexibiliteit en maatwerkoplossingen.

Frank Hutten en zijn zoon Ger bij de nieuwe fiberlaser van Senfeng. De SF-1530G is een compacte machine waarvoor bewust is gekozen met het oog op de beschikbare ruimte.

Machine op maat

Sengfeng biedt een groot pakket vlakbedlasers, 3D buislasers en combimachines met verschillende merken laserbronnen en snijkoppen. Zo kan voor iedere klant een machine op maat worden samengesteld. Hutten heeft gekozen voor een SF-1530G met een 3 kW laserbron en een BM111 Raytools snijkop. Het is een compacte machine waarvoor bewust is gekozen met het oog op de beschikbare ruimte. “Qua prijs/kwaliteit is dit voor ons werk een goede machine”, zegt Frank Hutten. “Het plaatwerk is van bescheiden kwaliteit, maar de tafel is degelijk en zwaar gebouwd, daar is niks op aan te merken. Wij snijden maar enkele uren per dag, maar boeken nu zoveel tijdwinst, dat we deze machine binnen een jaar hebben terugverdiend. Het is een perfecte oplossing voor ons, net als onze Haco kantbank met simpele achteraanslag. Ook die doet voor ons precies wat ie moet doen.”

Vertrouwen in service

Hutten durft de investering in de Senfeng machine ook aan omdat hij vertrouwen heeft in de service van Besten Machines. “En ik weet dat vlak over de grens in Duitsland een servicecentrum van SenFeng zit. We hebben de garantie dat er een monteur komt als Besten er niet uitkomt. Dat hebben we echter nog niet ondervonden, want de machine draait naar behoren. Hij is dagelijks in gebruik. We dachten dat er kinderziektes in zouden zitten maar dat valt reuze mee.”

Grote tijdwinst

De fiberlaser snijdt maximaal 22 mm dik staal en 16 mm RVS en daarnaast ook andere materialen. Hutten snijdt het meest 4 mm sendzimir verzinkt en 4 mm blank staal uit platen van 1,25 x 2,50 meter, maar er kunnen ook platen van 3 x 1,5 meter op de tafel. De tijdwinst is groot. Schrobranden, die de aansluiting van de vloer naar de wand van een oplegger vormen, moesten voorheen worden geknipt en daarna moesten de gaten er in worden geboord en geponst. Nu worden die in één keer gesneden. Ger had dat al snel in de vingers. “Je tekent het uit, legt een plaat op de machine en je kunt snijden”, zegt hij.
De snijkwaliteit is prima, er ontstaan nagenoeg geen bramen. “Je kunt de snijkwaliteit zo goed maken als je zelf wilt”, weet Ger inmiddels uit ervaring. “De standaard instellingen zijn heel grof. Maar door meer of minder gas te gebruiken en de focus aan te passen, ga je steeds beter snijden.”

Meer specialiseren

Hij vindt het fantastisch om met de machine te werken. “Het loopt als een tierelier. Ik kan heel veel tekenen en als er ergens niet uit kom, kan ik veel informatie halen uit filmpjes, artikelen en forums op internet.” De jonge vwo-scholier ziet dan ook veel mogelijkheden voor Hutten Machinery om meer te gaan specialiseren. Bijvoorbeeld in aluminium achterkanten voor voertuigen, met alle gaten voor de slangen et cetera er al in. De eerste achterkant is al gesneden…

Bronvermelding