Draaibank, wat is dat?

Een draaibank is een machine die het metalen werkstuk op een klauwplaat (klemstuk) draait, met gereedschappen (beitels) die het metaal verspanen om uiteindelijk een symmetrisch werkstuk te vormen.
Moderne draaibanken zijn meestal computergestuurd (CNC), waarbij de bewerkingen van de draaibank door een operator worden geprogrammeerd.
Draaien is een proces dat kan worden uitgevoerd aan de buitenzijde, maar ook aan de binnenzijde zoals inwendig draaien.( van binnen uit draaien) Er zijn een aantal verschillende soorten draaiprocessen, die allemaal kunnen worden geïmplementeerd op een moderne draaibank, inclusief ruwen, nabewerken, boren, vlakken, groefsteken, draadsnijden, kartelen en afsteekbewerkingen

Een draaibank wordt meestal gebruikt om halffabricaten te bewerken, zoals ruwe ronde assen, daar een bepaalde vorm aan te draaien,die worden dan toegepast in een samengesteld geheel.
In onderhoudswerkplaatsen ziet men ook vaak draaibanken staan,deze worden meestal gebruikt voor reparatiedoeleinden van machines die in de productie staan.

Een breed scala aan materialen kan worden verspaand op een draaibank zoals messing, roestvrij staal en koper, tot meer complexe materialen.

De keuze van het draaibank wordt bepaald door de toepassing, met andere woorden het type, de complexiteit en de grootte van het te vervaardigen onderdeel, samen met het materiaal dat wordt bewerkt. Kleine en eenvoudige onderdelen gemaakt van roestvrij staal, zoals een pijpfitting, kunnen bijvoorbeeld worden vervaardigd op een eenvoudige conventionele draaibank, maar bij het vervaardigen van complexe contouren is het beter om een gestuurde (CNC) machine aan te schaffen, alhoewel,de kosten die het met zich meebrengt voor een CNC is het overwegen waard om dit uit te besteden aan loondraaiers. Vooral als u af en toe kleine serie`s maakt is een CNC al snel te duur in aanschaf.

Draaibanken worden bij ons regelmatig nieuw verkocht, de “oude” ingeruild, deze gaan meestal naar bedrijven waar de exacte nauwkeurigheid van honderdste of tiende niet echt aan de orde is.
Vaak zijn dit mechanisatie of loonbedrijven, soms zijn dit bedrijven die niet de prijs kunnen/willen betalen voor een nieuwe machine.

De meeste nieuwe draaibanken worden in Azië gefabriceerd, er zijn in Europa de laatste jaren veel draaibank fabrieken uit Europa verdwenen, simpelweg omdat men niet meer tegen de lage productiekosten vanuit Azië op kon.
Bekende Europese merken zijn TOS en ZMM draaibanken, beide Oost Europees productie.
Aziatische draaibanken worden onder vele merknamen verkocht, wij voeren onze Aziatische banken onder de BMH naam (Besten machines Haarle), vanuit de fabriek zie je de naam CD6240, CD6250 of CD6266, CS6266C
Deze machines hebben net als de Europese merken ook een inductie gehard en geslepen bedbaan, dit verlengt de levensduur, maar ook de draai-nauwkeurigheid wordt hierdoor gewaarborgd.
Tags: BMH draaibank, Caseneuve draaibank, Hembrug draaibank.

Share this post: